icon_fb icon_instagram icon_instagram
TRAHONES-NEWS.GR

Συνέντευξη Ν. Σχίζα στο Soccerlive – «Η δουλειά στις ακαδημίες των Τραχώνων είναι σε υψηλά επίπεδα»

Πρόκειται για το ερασιτεχνικό σωματείο της Αττικής που έχει συνδέσει όσο ελάχιστα το όνομά του με το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο.

Ο ΑΟ Τραχώνων Αλίμου είναι ο κατ’ εξοχήν σύλλογος που επενδύει στην Ακαδημία του και φροντίζει κάθε χρόνο να τροφοδοτεί την πρώτη ομάδα του με παιδιά που αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους στα τμήματα υποδομής του.

Το Soccerlive συνομίλησε με τον Υπεύθυνο της κυανόλευκης Ακαδημίας, Νίκο Σχίζα, ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις που του τέθηκαν, ανέδειξε κάποιες από τις πτυχές της φιλοσοφίας του σωματείου, ενώ διατύπωσε και κάποιους προβληματισμούς του σε σχέση με δυσκολίες και νοοτροπίες στο «σήμερα».

-Πως περιγράφεται για την ακαδημία των Τραχώνων η ολόπλευρη ανάπτυξη ενός νεαρού ποδοσφαιριστή;

«Στην καλλιέργεια της προσωπικότητάς του, όπου μαθαίνει καλύτερα με τη βοήθεια της οικογένειας και του σχολείου: α) να συνεργάζεται, β) να συναγωνίζεται, γ) να θέτει στόχους και πώς να τους πετυχαίνει, δ) να νιώθει την αξία της συμμετοχής στο αποτέλεσμα της ομάδας, ε) να διαχειρίζεται το αίσθημα της νίκης ή της ήττας, γιατί αυτό θα μεταφερθεί και στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή, στ) να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και αυτοπειθαρχία».

-Οι Τράχωνες είναι ένα σωματείο που διαχρονικά φημίζεται για τα τμήματα υποδομών του. Σε ποιο βαθμό είστε ικανοποιημένοι από τη λειτουργία τους σήμερα;

«Η δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες τα τελευταία 10 χρόνια που είμαι στην ομάδα, είναι σε υψηλά επίπεδα. Οι προπονητές είναι όλοι τους πτυχιούχοι ΤΕΦΑΑ, κάτοχοι διπλώματος ΟΥΕΦΑ αλλα κυρίως είναι ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΙ. Υπάρχει οργάνωση, σχεδιασμός, επιστημονική προσέγγιση στον σχεδιασμό της προπονήσεις. Φυσικά εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, γι’ αυτό τον λόγο παρόλο που υπάρχει ικανοποίηση για τη λειτουργία της ακαδημίας, το καλοκαίρι μπήκε σε στρατηγικό ρόλο και ο ΚΑΛΟΠΙΤΑΣ ΗΛΙΑΣ»

-Στην πράξη υπάρχει σύνδεση της Ακαδημίας με την πρώτη ομάδα;

«Με την προσθήκη αυτή υπάρχει αμεση επαφή με αντρικό, πολύ καλύ συνεργασία και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι στις προπονήσεις και τους αγώνες συμμετέχουν 7 παιδιά από τις ακαδημίες μας».

-Ποιες είναι οι σχέσεις του σωματείου με τον Δήμο Αλίμου; Υπάρχει καλή συνεργασία;

«Οι σχέσεις με τον Δήμου είναι αγαστές. Μας βοηθάει στα περισσότερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε στη λειτουργία του γηπέδου».

-Ποια πιστεύετε πως είναι η άποψη της τοπικής κοινωνίας για το σωματείο και την ακαδημία του;

«Η τοπική κοινωνία γνωρίζει τους Τράχωνες και φέρνει τα παιδιά της στο γήπεδο γιατί είναι γνωστή για την οργάνωσή της, αλλά και τους άρτια εκπαιδευμένους προπονητές της».

-Ποια προβλήματα αντιμετωπίζει μια ακαδημία ποδοσφαίρου στις μέρες μας;

«Οι περισσότερες ακαδημίες έχουν το πρόβλημα το γηπεδικό, πράγμα που σε εμάς δεν υφίσταται γιατί έχουμε το γήπεδο αποκλειστικά για τους δικούς μας αθλητές (που έχουν ξεπεράσει τα 650). Επίσης, πιστεύω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας, είναι μετά την ηλικία των 14 με 15 χρονών που τα παιδιά δεν έχουν χρόνο να αθληθούν λόγω της μεγάλης πίεσης που τους ασκεί το εκπαιδευτικό μας σύστημα, με αποτέλεσμα να σταματούν πρόωρα την άθληση».

-Ποιοι ποδοσφαιριστές με πορεία στον επαγγελματικό χώρο έχουν κάνει τα πρώτα τους βήματα στους Τράχωνες;

«Δείγμα της δουλειάς που γίνεται είναι ότι πολλοι αθλητες μας έχουν μεταπηδήσει στις ακαδημίες των ΠΑΕ, όπως ο ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ, ΛΙΟΠΥΡΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ, ΤΣΙΟΥΡΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ και άλλα πολλά παιδιά που μακάρι κάποια στιγμή να υπογράψουν και επαγγελματικό συμβόλαιο».

-Πριν από κάποια χρόνια η ομάδα είχε αγωνιστεί στη δεύτερη επαγγελματική κατηγορία της χώρας. Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί και στο μέλλον; Αν ναι, κατά πόσο θα μπορούσε ένα τέτοιο εγχείρημα να στηριχθεί σε γηγενείς ποδοσφαιριστές;

«Το 2014 είχε γίνει ένα μικρό θαυμα με την άνοδό μας στη Β’ Εθνική που δύσκολα θα μπορεί να ξανασυμβεί στο άμεσο μέλλον γιατί πρωταρχικός στόχος της ομάδας μας πλέον είναι η συμμετοχή γηγενών ποδοσφαιριστών από την ακαδημίας μας στο αντρικό. Υπάρχει η φουρνιά των 2008 που αποτελεί κόσμημα για τον συλλογο αλλά χρειάζεται επιμονή και πολλή δουλειά».

-Το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο είναι σε καλό δρόμο στη χώρα μας; Τι εκτιμάτε;

«Το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί. Οι προπονητές είναι επιστημονικά καταρτισμένοι, οργανωτικοί, εργατικοί αλλά αυτό που λείπει είναι η εμπιστοσύνη των παραγόντων στον ΕΛΛΗΝΑ ποδοσφαιριστή».

-Το ποδόσφαιρο έχει εξελιχθεί παγκοσμίως. Νιώθετε πως η χώρα μας ακολουθεί τις σύγχρονες επιταγές;

«Σιγουρα έχουμε κάνει βήματα μπροστά, ακολουθώντας τις επιταγές του ευρωπαικού ποδοσφαίρου, καλύτερα γυμνασμένοι ποδοσφαιριστές, πιο ενημερωμένοι, πιο έξυπνοι, αλλά αυτό που πρέπει να αναπτύξουμε ως χώρα είναι τη δικιά μας φιλοσοφία και όχι να προσπαθούμε να αντιγράφουμε τις ξένες».

Πηγή: www.soccerlive.gr

Ακαδημίες Ποδοσφαίρου

Αντρικό

Γυναικείο