icon_fb icon_instagram icon_instagram
TRAHONES-NEWS.GR

Συνέντευξη της Ιωάννας Λυκούδη

Ιωάννα Λυκούδη: ”Ανταγωνιστήκαμε σχεδόν κυρίως με τους εαυτούς μας σε αυτό το πρώτο στοίχημα των δυνατοτήτων μας!!!”
Ο Α.Ο Τραχώνων Αλίμου ολοκλήρωσε τις επίσημες αγωνιστικές του υποχρεώσεις στο περσινό πρωτάθλημα του 6ου ομίλου της Γ’ Εθνικής Γυναικών, όντας μια νεοσύστατη γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα! Το τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας ανέλαβε η Ιωάννα Λυκούδη, η οποία έχει αναλάβει και την προπονητική εποπτεία των τμημάτων υποδομής της ομάδας. Επίσης, η ίδια έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της και εντός των αγωνιστικών χώρων από τους συλλόγους που έχει θητεύσει με επιτυχία. Η προσωπική της συνέντευξη φανερώνει την πυγμή και τη σκληρή δουλειά που πραγματοποιεί τόσο ή ίδια όσο και η υπόλοιπη ομάδα και δηλώνει αισιόδοξη για την πορεία του συλλόγου για τη φετινή σεζόν όσο και για το γυναικείο ποδόσφαιρο της χώρας μας μέσα από επιμονή και υπομονή!

Η Ιωάννα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα με οικογενειακές ρίζες από Κεφαλλονιά και Σύρο. Αναλυτικά η συνέντευξη της που εμπεριέχει λόγια αποφασιστικότητας και πίστης!!!
1.Γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με το ποδόσφαιρο και σε ποιες ομάδες αγωνίστηκες;
”Μεγαλώνοντας με αγόρια ξαδέρφια ήταν αναμενόμενο να τρέχουμε με μία μπάλα στις αλάνες.Έχοντας πέσει στην παγίδα του ταμπού περί γυναικείου ποδοσφαίρου (εκείνη την εποχή με το ζόρι γνωρίζαμε ότι υπήρχε, πόσο μάλλον οι γονείς να γράψουν την κόρη τους σε ομάδα ποδοσφαίρου) δεν ζήτησα να με γράψουν σε ομάδα. Αυτό έγινε στα 17-18 έχοντας πια ολοκληρώσει το σχολείο.Η πρώτη ουσιαστικά επαφή λοιπόν με το άθλημα έγινε στην ομάδα της Καλλιθέας που κατέκτησε τότε το πρωτάθλημα της Β’Εθνικής. Ήταν 2 χρονιές που δεν συμμετείχα αγωνιστικά,αλλά ήταν αρκετές για να ”κολλήσει το μικρόβιο. ”Για πολλά χρόνια ανήκα στο δυναμικό της Αθηναϊκής Αγίου Δημητρίου,ζώντας την ομάδα από την ”γέννησή” της και έκλεισα τις αγωνιστικές μου συμμετοχές με την ομάδα του Λεοντικού Κηφισιάς.”
2.Πότε έγιναν τα πρώτα σου βήματα στον τομέα της προπονητικής;
”Η πρώτη επαφή έγινε στην ομάδα της Αθηναϊκής που ανήκα ως παίχτρια,βοηθώντας στα τμήματα της Ακαδημίας στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της. Έπειτα συνεργάστηκα με την ομάδα Ajax Ιλίου – Α.Ο Αλίμου στα τμήματα αστεράκια και προτζούνιορ (αγοριών) για 6 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια ανήκω στην ομάδα των Τραχώνων Αλίμου ως προπονήτρια των τμημάτων της Ακαδημίας κοριτσιών και της γυναικείας ομάδας που έχει ολοκληρώσει την πρώτη της χρόνια στην Γ’Εθνική.”
3.Οι διαφορές που εντοπίζεις από τον πάγκο της ομάδας σε σχέση με αυτές εντός αγωνιστικών χώρων;
”Οι ευθύνες και το άγχος είναι εντελώς διαφορετικές! Η αγωνία για την πορεία του αγώνα και η έννοια για τα ”παιδιά” σου είναι πολύ διαφορετικά. Σαν παίκτης έχεις να διαχειριστείς τον εαυτό σου,την απόδοσή σου και την συνεργασία σου με τον προπονητή και τους συμπαίχτες σου. Σαν προπονητής πρέπει να διαχειριστείς κάθε παίχτη σου ξεχωριστά και την ομάδα σας σύνολο! Πρέπει να είσαι δάσκαλος,φίλος,οικογένεια και ως προς την διοίκηση πρέπει να είσαι αποδοτικός επαγγελματίας! Το πιο δύσκολο πράγμα όταν βρίσκεσαι στον πάγκο είναι να καθοδηγείς,να εμψυχώνεις και να στηρίζεις χωρίς να μπορείς να προσφέρεις τις υπηρεσίες σου και εντός αγωνιστικών χώρων!!!”
4.Το πρωτάθλημα κυμάνθηκε από δυσκολίες ή διακατεχόταν από ανταγωνισμό;
”Όντας ”πρωτάρηδες” στο επίσημο πρωτάθλημα,η σεζόν είχε τις δυσκολίες και τα άγχη, όπως συμβαίνει σε κάθε νέα αρχή! Στον όμιλό μας αντιμετωπίσαμε ομάδες που επιζητούσαν την άνοδο. Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε αρκετά έμπειρους αντιπάλους,αλλά και πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα,όπως εμείς. Με λίγα λόγια ανταγωνιστήκαμε σχεδόν με τα πάντα,αλλά κυρίως με τους εαυτούς μας σε αυτό το πρώτο στοίχημα των δυνατοτήτων μας!!!”
5.Η διοίκηση και ο κόσμος της περιοχής έδιναν πνοή στο ποδοσφαιρικό τμήμα;
”Είμαστε ευτυχισμένοι γιατί από την αρχή είχαμε την πλήρη εμπιστοσύνη και υποστήριξη της διοίκησης! Σιγά σιγά αρχίσαμε να κερδίζουμε και την αναγνωρισιμότητα στην ευρύτερη περιοχή! Τώρα πια το γυναικείο τμήμα αναγνωρίζεται σαν οντότητα και κομμάτι της μεγαλύτερης Ακαδημίας του Αλίμου!!!”
6.Προσωπικά αισθάνεσαι ικανοποιημένη από την περασμένη σεζόν όσον αφορά την πορεία του Α.Ο Τραχώνων Αλίμου;
”Όλοι είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την περσινή μας πορεία! Όχι τόσο βάση κατάταξης και βαθμολογίας, γιατί σίγουρα μπορούσαμε καλύτερα,αλλά για το υπέροχο κλίμα που έχουμε! Η Ακαδημία μας αυξάνεται συνεχώς! Μας αγκαλιάζουν παιδιά και γονείς! Πέρυσι είχαμε κορίτσια που ασχολήθηκαν πρώτη φορά με το ποδόσφαιρο και μπόρεσαν σε μικρό χρονικό διάστημα να ανταπεξέλθουν σε συνθήκες αγώνα κατηγορίας! Δόθηκε η ευκαιρία σε μικρά κορίτσια (ηλικιακά) να πάρουν χρόνο συμμετοχής σε επίσημους αγώνες και ενώ το ρόστερ μας κατά πλειοψηφία αποτελούνταν από μικρές και άπειρες παίκτριες, μπορέσαμε να κερδίσουμε την εκτίμηση των αντιπάλων!!!”
7.Το γεγονός πως κάθε χρόνο ιδρύονται γυναικεία ποδοσφαιρικά σωματεία σε όλη την Ελλάδα σημαίνει κάτι;
”Σημαίνει ότι επιτέλους αποβάλλουμε τον κομπλεξισμό και το ταμπού του:τα κορίτσια δεν παίζουν μπάλα σημαίνει ότι όλο και πιο πολλά κορίτσια έρχονται κοντά στο άθλημα και όλο και περισσότεροι γονείς υποστηρίζουν τις επιλογές των παιδιών τους! Σημαίνει πως οι σύλλογοι και οι διοικήσεις αντιλαμβάνονται ότι το ποδόσφαιρο δεν διαφέρει από τα άλλα αθλήματα στα οποία αγωνίζονται και γυναίκες. Σημαίνει ότι σε μία χώρα που έμεινε τόσα χρόνια λίγο στο σκοτάδι όσον αφορά το γυναικείο ποδόσφαιρο,έχει μπροστά της μεγάλα ποσοστά ανάπτυξης και προβολής! Αρκεί να υπάρχει υποστήριξη και υπομονή!!!”
8.Ολοκληρώνοντας Ιωάννα την άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξή μας,ποια πρόσωπα επιθυμείς να ευχαριστήσεις,αλλά και η ευχή σου για τη φετινή σεζόν;
”Προσωπικά ευχαριστώ τον γενικό αρχηγό της γυναικείας ομάδας και υπεύθυνο του γυναικείου τμήματος Γιάννη Βαρβαρόπουλο που αποτελεί και τον λόγο για τον οποίο βρίσκομαι στους Τράχωνες. Άμεσος συνεργάτης και ο άνθρωπος που με στηρίζει, αλλά και την ομάδα περισσότερο από τον καθένα! Επίσης,να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Χρήστο Τσιουρή και την υπεύθυνη ακαδημιών Πόπη Βεκρή που με εμπιστεύτηκαν και υποστηρίζουν όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται!
Εύχομαι να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας και να έχουμε μία καλή πορεία χωρίς τραυματισμούς!!!”

Ακαδημίες Ποδοσφαίρου

Αντρικό

Γυναικείο